Købeloven – skal man overgå den? jan05

Tags

Related Posts

Share This

Købeloven – skal man overgå den?

På Amino kører der en fin debat, der udspringer af et indlæg omkring købeloven og om man “bare” skal følge den. Eller gøre mere end den foreskriver, hvilket er helt lovligt.

Historien kort; debatindlægget handler om en kjole købt af forfatterens kæreste. Den passer ikke i smagen og hun vil derfor gerne bytte den. Men i butikken har de ikke noget, der falder i forfatterens smag. Sælgerens eneste middel er et tilgodebevis selvom kunden ikke finder et eneste produkt i butikken interessant. Forfatteren har nogle indtryk af sælgeren, som bunder hendes oplevelse. Om de er sande eller ej, er egentlig ikke så vigtigt.

Det er forfatterens pointe, der er vigtig. Hun mener, at butikken er bedre tjent med at give hende pengene retur. Det er butikken ifølge købeloven ikke forpligtet til. Så det ender med, at hun må gå med sin uønskede tilgodeseddel og en særdeles dårlig oplevelse af butikken. Men burde butiksindehaveren have gået ud over købeloven og givet pengene tilbage?

Min egen holdning er, at butiksindehaveren burde have givet pengene tilbage og tage tabet. Og derefter sætte sin lid til, at kunden glad fortæller om butikken og måske derigennem skaffer flere kunder. Naivt? Måske, men i ovennævnte situation står begge som tabere. Kunden er tvær over at have et værdiløst tilgodebevis og butiksindehaveren ved, at kunden aldrig kommer igen. De 2.000 kroner luner derfor meget kort i kassen, for hun står med en sur kunde. Glade kunder fortæller i snit om deres gode oplevelser til 3-4 mennesker. Sure gør det til 7-8 mennesker. Og med Facebook kan den sure kunde ramme et væsentligt antal mennesker på ingen tid. Indehaveren burde altså bide i det sure æble og trods alt ende op med en tilfreds kunde, der måske – men også kun måske – kommer tilbage eller fortæller om den gode behandling.

Nu kan hun i stedet risikere dårlig omtale – uanset om hun har ret eller ej. Det skal nævnes, at forfatteren til indlægget på Amino er så fair, at hun ikke nævner omtalte butik med navns nævnelse. Følg tråden og se de forskellige inputs her.